Protagoniști

Ion Bogdan Ștefănescu

Flautistul Ion Bogdan Stefanescu este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (1993), Facultatea de Interpretare Muzicala sectia Flaut – la clasa prof. Virgil Francu. In anul 1995 a obtinut diploma de Master of Music la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. Este Doctor in Muzica din anul 2002, cand a obtinut inalta calificare profesionala, la Universitatea de Muzica din Bucuresti, cu lucrarea intitulata „Tehnici si timbralitati arhaice in creatia contemporana pentru flaut” avandu-l ca Prof. indrumator pe compozitorul Octavian Nemescu. In afara studiilor amintite, Ion Bogdan Stefanescu si-a desavarsit pregatirea profesionala sub indrumarea celor mai de seama flautisti ai lumii, la ale caror cursuri speciale a participat de-a lungul anilor, printre care: James Galway (Reggio Emilia –Italia, 2003 si Weggis - Elvetia, 1995), Wolfgang Schultz (München, Germania, 1992), Alain Marion (Nissa, Franta,
1990), Pierre Yves Artaud (Darmstadt, Germania, 1990).

Dupa terminarea studiilor universitare, a fost angajat in calitate de cadru didactic la Catedra de Flaut a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, unde a activat intre anii 1993-1998. Din 1997 pana in prezent, este membru al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucuresti, unde ocupa functia de Prim Flautist, Sef de Partida. Din anul 2007 este si solistul Filarmonicii "Banatul" din Timisoara.
Activitatea artistica si-a inceput-o de la varsta de 14 ani, in 1983, cand a debutat ca solist, pe scena Ateneului Roman, intr-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucurestean. Din anul 1983 si pana in prezent, Ion Bogdan Stefanescu a desfasurat o intensa activitate artistica, ce a constat in nenumarate recitaluri si concerte, in Romania si in strainatate.
A participat la o serie impresionanta de festivaluri internationale: „George Enescu”, editiile 1985, 2003, 2005 (in dubla ipostaza: de solist si de dirijor al Orchestrei de Camera Radio), 2007, 2009 (invitat cu doua recitaluri), 2011, 2013 Culture Escape (Elvetia, 2007), Zeit für Musik (Bayreuth, Germania, 2006), Festivalul Steingreber (Bayreuth, Germania, 2006), Festivalul „George Enescu” (München, Mannheim – Germania, 2005 si Strasbourg – Franta, 2006, Music Fest, Luxemburg, 2005, Festivalul Profil, Bucuresti, 2005 si 2006), Wien Modern (Viena, Austria, 2004), Congresele Internationale ale Flautistilor (Kanssas City, SUA, 1994, München, Germania, 1991), British Flute Society (Manchester, 2012), Festivalul International de Muzica Noua (Darmstadt, Germania, 1990), Festivalul Mondial al Tineretului, Coreea de Nord, 1989).
Flautistul Ion Bogdan Stefănescu este laureat al mai multor concursuri nationale si internationale si a primit importante si onorante distinctii pentru meritele sale artistice: Diploma si medalia de excelenta acordate de UNIMIR pentru interpretarea Concertului de A. Jolivet in cadrul celei de a XXI-a editie a Festivalului George Enescu, "Meritul Cultural" in grad de Cavaler, medalie conferita de Presedintele Romaniei, 2011, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formatiei camerale “Trio Contraste”, al carui membru este, 2009, Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistica, 2007, Medalia « Meritul Cultural » conferita de Presedintele Romaniei, 2004, Premiul Clubului “Liones” pentru cea mai buna interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003, Premiul « Cella Delavrancea » pentru merite in cultura, 1991, Premiul Conservatorului « George Dima », Cluj, 1987, Premiul I - la concursul international “Concertino”, Praga, 1986, Premiul I, Concursul National de Flaut, Bucuresti, 1985, Diploma de Merit – la concursul international « G.B.Viotti », Vercelli, Italia,1984 (sectiunea Muzica de Camera).
Ion Bogdan Stefanescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” si „Profil” si al ansamblului „Barock Orchestra”. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste” si al cvintetului de suflatori „George Enescu”.

A realizat un numar impresionant de inregistrari – CD-uri : Sieben Rosen hat der Strauch, Ed. Gutingi, 2014, Horst Lohse - Trio Contraste, Cavalli Records, 2013, Der Schlssel der trume, Ed. Gutingi 2013, Forgetmenot, Ed. gutingi, 2012, Tabu, Ed. gutingi, 2010, Un compozitor - Un interpret, Uniunea Compozitorilor, 2009, Apfelwürmer, Cavalli Records, 2007, Circuit, Ed. gutingi, 2005, Uroboros, Ed. Muzicala, Bucuresti, 2005, Wandlungen (Trio Contraste), Ed. Leondra, 2005, Sonnengesang (Trio Contraste), Ed. gutingi, 2004, Ansamblul Profil, 2004, Romanian Women Composers, Arfa - UCMR 2003, Athenaeum vol.I – (cu formatia Iris), 2000, George Enescu – Dixtuorul, Ed. Art Nova, 1999, George Enescu – Simfonia de camera (Filarmonica “G.Enescu”), Ed. Art Nova, 1999, Scarlatti & Beethoven, AIX Records, SUA, 2002, Mixtures I, AIX Records, SUA, 2002, I.S.Bach, AIX Records, SUA, 2002.
In perioada 2012 – 2013, artistul a realizat trei turnee nationale sub numele Flautul de aur, alaturi de pianistul Horia Mihail si a editat un album la Editura Casa Radio cu acelasi titlu.

Horia Mihail

Pianistul Horia Mihail a debutat în orașul său natal Brașov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din București și cu Orchestra Națională Radio. „Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar“, se scria ziarul Boston Globe, după una dintre aparițiile sale.
După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Dragulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din București, Horia Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship și a primit burse complete la toate instituțiile de învățământ superior pe care le-a frecventat. În 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award.
Horia Mihail a susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări pe 4 continente, colaborând cu artiști cunoscuți precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz și Nathaniel Rosen.

După ce a funcționat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în 2002 ca solist al Filarmonicii și membru al formaţiei ”Romanian Piano Trio” alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naționale de anvergură -sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări au apărut 3 CD-uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn și 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Viruoso și Romantic.
Din 2009 artistul este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, calitate în care a susținut mai multe concerte la Sala Radio, dar și în turnee în țara sau la Roma în decembrie 2009, ori la Expoziția Mondială de la Shanghai în iulie 2010.
La finalul anului 2010, Radio România a realizat în parteneriat cu Institutul Polonez un CD dedicat Anului Chopin în Romania, pe care este inclus Concertul în fă minor pentru pian și orchestra de Chopin în interpretarea lui Horia Mihail alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Christian Badea.

În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012 și un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. Turneul Pianul călător din 2014 poartă titlul 100 % Mozart.
Proiectul “Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru atât în 2011, 2012 și 2013, iar proiectul “Cele trei dive” alături de celebrele cântărețe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva la Iași, Cluj și Timișoara, în 2011.
În stagiunea 2011 – 2012, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, în Danemarca și Germania, dar și în Republica Moldova.

În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski.
Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare, printre alte proiecte solo și camerale, sunt Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Duelul viorilor (www.duelulviorilor.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro), alături de Gabriel Croitoru.