Screen Shot 2015-08-17 at 15.16.06

Sunetul flautului a vrăjit întâi zeii

„Nimic nu ne relaxează şi nu ne împacă mai lesne şi mai curat decât sunetul prietenos şi cald al flautului. Terapia prin sunet este un fapt cunoscut de către asiatici şi recunoscut de psihologii europeni şi americani în zilele noastre, motiv pentru care sunetul de flaut a devenit astăzi omniprezent.
Zeii se desfătau cu sunet de flaut şi, de aceea, l-au dăruit oamenilor pentru ca, prin sunet de flaut, să se păstreze o legătură directă între ei şi muritori.
Sufiții considerau flautul o prelungire a sufletului. Practic a fost omniprezent în toate culturile arhaice, fiind confecționat din varii materiale: os, scoică, porțelan, teracotă, trestie, bambus, lemn. După Hristos, a fost un instrument mereu în atenția compozitorilor şi de aceea s-a perfecționat continuu, ajungând astăzi să fie confecționat din argint, aur sau platină.
După voce, sunetul de flaut este cel mai apropiat naturii umane prin faptul că poate induce o stare de bine, de liniştire şi plinătate sufletească. Are proprietăți curative.
Odată ce ai auzit sunet de flaut îți doreşti să-l asculți la nesfârşit, ca o mantră. Suflul care atinge metalul prețios produce o senzație miraculoasă. Aşadar, zeii ne-au făcut un dar foarte prețios”, spune Ion Bogdan Ştefănescu.

Un singur artist din România cântă pe un instrument de aur

Instrumentul “miraculos” deţinut de Ion Bogdan Ştefănescu, flautul de aur Muramatsu, este realizat de prima companie din Japonia care a început să creeze flaute pentru profesionişti, încă de la începutul secolului XX.
Muramatsu, astăzi un Rolls-Royce al flautelor pe plan mondial, confecţionează numai instrumente de o valoare extraordinară, din argint, aur de diferite karate sau platină.
Instrumentul devine o operă de artă, atât din punctul de vedere estetic, cât şi din cel al performanţelor sonore, fiecare deţinător de flaut Muramatsu trecând printr-un riguros proces de selecţie al instrumentului potrivit.